Friday, August 29, 2008

1st update from makassar~

bismillah...

..dan alhamdulillah. selamat sampai ke makassar, satu daerah di selatan sulawesi [pulau yg macam huruf K tu] minggu lepas. sampai-sampai abah kate, airport ni baru lagi dibine, 2 minggu sebelum kitorg sampai. memang langkah kanan. oh ye, abah aku ikut skali sbb memang die slalu temankan student yg die hantar sampai masuk asrama bulat-bulat. tapi aku rase die men golf skali sebab die ade bawak kayu [besi la kot] golf skali~ :p anyway, mule-mule sampai memang aku cuak gile. ye la. mane taknye. sorg pon tak kenal. cemane la agaknye nak berkawan nanti. that was my 1st impression..

tapi lepas bermalam kat situ, aku stat kenal sorg due. bilik aku lebih kepade apartment. satu bilik 2 org. ade toilet sendiri, ade katil, ade meje, ade sinki. tingkat 5, bilik ujung jugakla. tapi view cantit. mengadap sawah padi + pokok-pokok sket. bangun pagi-pagi memang fresh~ pastu esoknye aku stat kenal-kenal ngan dak-dak satu batch. laki je la. ade lapan org melayu, sorg cine, 6 org india. toyeng, epul [room mate], bear, acub, zubir, aizat, atot, lim, gopi, vishnu, [name indians memang sampai skang tak ingat. ramai sangat. huhuh] anyway, aku macam cepat sket jadik feymes sbb anak dr fauzan [yg hantar diorg] + umur terlebih + tak pernah benti wat lawak + bole men rubic's cube [tribute to lina :D]. dan skang, aku jadik ketue batch 08~

oh ye, baru smalam ade dak-dak baru sampai lagi. 5 lelaki 2 pompuan. sume melayu. name diorg tak sempat nak ingat lagi. pastu nak cite pasal senior plak. seperti jugak sebab-sebab disebutkan tadi, aku pon bole je nak masuk ngan diorg. alhamdulillah. diorg sume baik-baik. sangat-sangat. baru seminggu aku kat sini, dah kenal ngan almost everyone yg dari malaysia. takde la banyak sangat pon. lebih kurang jugak la jumlah student kat irbid dulu~

herm. makassar ni lebih kurang jugak dengan malaysia. orangnye, budayenye, cuacenye, persekitarannye.. bole la kate adik-beradik walaupun agak kurang maju sket. biase la. negare besar. sini mase same ngan malaysia cume matahari terbit awal sket. kire macam subuh pukul 4 lebih, isya pukul 7 lebih. dan disebabkan cuacenye tropika jugak, so sini banyak pokok-pokok yg menghijau. cume mungkin time tengah hari tu terik sket. pastu sini pengangkutan utamenye pete-pete, macam van. sumbat la sampai 13 org. van kecik je pon. pastu sini motor BANYAK gile bangkong. orang pon ramai. ok la tuh~

universitas hasanuddin ni aku tengok ade la sket macam UKM. ade banyak pokok. ade air terjun. tapi takdela besar sangat. ye la, aku sempat pusing fakulti perubatan je. kalau campur sume-sume besa gak aku rase. tempat aku tinggal pon 15 menet jalan kaki dari dewan kuliah. seronok~ :)


pastu baru ni kitorg kene join orientasi yg dihandle oleh senior indonesia kat universiti tuh [Universitas Hasanuddin - UNHAS]. rate-rate student indonesia yg satu batch ngan kitorg sume umur 19 tahun. lepasan skola menengah la lebih kurang. so layanan yg diterime pon macam melayan budak-budak. ade yg kene suruh bawak burung dari rumah. ade yg kene bawak pokok. ade yg kene ketuk ketampi. ade yg kene angkat kerusi. ade yg kene berdiri tengah panas. pastu kitorg kene botak. mesen no 2. nak bagi seragam katenye. senior-senior melayu kate, ikut je. kite kat negare diorg. kene la ikut budaye diorg. so, kitorg pon botak. ni esok stat klas awal bulan depan. kene pakai nametag besar a4, ade gamba muke besa 4r. haish~

skang ni sementare stat klas, aku takde wat ape sangat. lebih kepade jalan-jalan sekitar makassar. pegi mall. pegi makan. pegi AIR TERJUN!!! wuhuuu!!! 3-4 tahun tak jumpe! puas aku mandi tadi. macam tak pernah jumpe air. tadi ingatnye nak beli keychain yg ade rame-rame dalam die, tapi macam kalut-kalut nak balik. so macam lain kali je la. ade rezki, dapatla~

internet plak ni kene beli voucher. sejam 5 ribu rupiah [lebih kurg 2 ringgit]. ok la kot. oh ye, barang-barang kat sini takde la murah sangat. lebih kurang harge kat malaysia gak. nak murah kene tau tempat la kot. biase la~

herm.. skang ni aku jadik student private. aku tau parents aku org yg berduit. tapi aku seboleh-boleh nak meminimakan penggunaan duit. ye la, sya pon study lagi. iffah nak pegi mesir. adik-adik aku kat SMIH pon ade lagi 3 org. sorg kat SRIH. yuran skola bukan sket. sume nak pakai duit. huhu~

so far, aku suke tempat aku skang ni. tak salah rasenye kalau aku cakap aku lagi suke persekitaran aku kat sini dari kat malaysia. kat sini aku punye mase terisi. dok rumah dulu idle je. bosan~ TATAPI, aku tetap rindu ngan tanbal. rindu ngan family aku. rindu ngan kengkawan yg aku kenal kat Jordan. rindu ngan kawan-kawan Malaysia. rindu sume-sume~ tahun ni mungkin aku tak dapat nak balik dulu sebab visa kat sini lain sket. kene duduk setahun dulu baru boleh dapat visa kekal. so setahun ni aku pusing-pusing dalam indonesia dulu. nampak gayenye aku tak dapat jugak nak balik beraye~

herm, ok la kot dulu. aku upload gamba-gamba sume kat sini. take care sume-sume! kalau ade pape, leh hubungi aku kat nombo +628 5696 273514. internet mungkin aku kurang sket nak online skang~


wassalam...


Thursday, August 14, 2008

updates~

bismillah...

herm. seminggu nih macam tak byk sgt wat pape. masih tunggu surat tawaran dari University Hasanuddin. baru nih pegi talk die. kat kedutaan indonesia. lepas tu pegi tgk kengkawan lain yg dah dpt surat tawaran wat visa. besa gile tempat menunggu die. rase macam dalam kapal hambe abdi~ anyway, aku akan start dari mule balik kat indonesia [1st year] sebab die kate result aku tak qualify. die kate setiap U patutnye bole ulang sekali je. bile fail lagi, kene kick out. tapi kat Jordan lain plak. ade yg dah mengulang 3 kali aku denga. sebab tu aku ni kire macam bukan lagi student medic. tak qualify sebab exceed tahun. kalau fail skali dulu aku tros balik kan lagi senang. haish. jordan, jordan...
oh ye, aku tak kesah sgt start tahun bape ke ape. aku cume takut jadik beban kat parents je. diorg kate ok, aku pon ok je.. tgk la nnti aku score 100 je~ jap lagi kene pegi beli baju utk orientasi. rase macam masuk skola..

baru nih naik eye of malaysia. tinggi gile! mule-mule naik ok la. pastu dah naik round ke-3, masing-masing mintak benti. bosan. adik kecik aku 2 org dalam tu senyap je. gayat kot~

tak pasti name tempat ni. abah yg drive. tau-tau dah sampai. tapi ade taman tasik. taman tasik titiwangse kot, bak kate lina~

ni hah. besa bukan? dewase RM15, kanak-kanak RM8. bawah 3 tahun, free. sape yg nak pegi lagi, sampai september kot ade. pastu diorg kate nak pegi melake plak~

view dari dalam. yg belah kiri tu palang-palang die. kitorg pegi malam. tak berape nampak sangat bandar KL. tapi kalau siang pon ade jerebu.. herm..

Kuala Lumpur~


pastu petang smalam kene pegi kedai moto. abah beli skuter utk sya. tapi aku yg kene bawak balik sebab sya kat Unisel. tinggal aku kat umah sorg yg bole amik. aku takde lesen + tak minat naik moto + tak pernah bawak moto = menggelabih maut~ dari meru pegi shah alam. ade la dalam 20menet. 1st aku nak bawak tu aku pusing-pusing kunci die. tak idup. 2-3 menet nampak aku terkial-kial camtu, tokei kedai moto datang. "lu pusing kunci sini kanan, lepas tu lu kasi picit ini sama itu brek" BROOMM!! hahah. malunye. aku try stat moto macam stat kete~

rase macam the dark knight sebab elok-elok aku pakai baju itam slua itam, die kasi helmet itam gak. nasib la moto putih. anyway, mule-mule bawak tu macam menggelabah gak. pastu lame sket, rase macam dah ok, rilek je. cume kadang tu cuak gile. ye la, rase macam vulnurable gile. jalan tar yg laju kat bawah kaki. kiri kanan ade kete. depan belakang pon ade kete. harap kat helmet je la. tapi kalau eksiden, badan sape nak jage? haish.. kalau tak perlu sangat, tak mau aku bawak moto jauh-jauh~

erm, ni la die motonye. suke la adik tu nanti nampak moto baru die nih~

okeh, rasenye sampai sini dulu. doa la aku punye surat tawaran sampai hari nih. kalau sempat leh tros wat visa. pastu setel. tinggal tunggu flight je~

wassalam...

Saturday, August 09, 2008

A.K.U

bismillah...

dulu kat skolah rendah aku suke main. aku terpijak paku karat. terjatuh parit hitam. bergaduh ngan kawan-kawan..

dulu aku skolah menengah 1st batch yg merasmikan asrama di tengah hutan tuh. jumpe ular. jumpe makhluk halus. jumpe kerang. aku jadik pengawas. aku jadik naqib. jadik unit bahagian penerbitan. jadik ketue badar..

baru ni kat jordan aku jumpe ramai kawan baru. gelak skali. ketawe skali. 3 tahun pastu diorg hilang. jauh di mate..

skarang aku kat malaysia. dalam bilik. dengan family. tapi ntah kenape. rase macam..

nanti aku akan sambung kat indonesia. ntah macam mane aku jadik. ntah macam mane aku hidup..

aku..

wassalam...

Tuesday, August 05, 2008

post yg panjang~

bismillah...

herm, kali ni rase macam agak panjang sket entry sebab lame tak update. gamba byk dah tangkap. ni pon takut ade yg terlupe. bukan ape. internet kebelakangan nih asyik wat hal plak. lambat. lembap. lembah. lebam. silambam. dan lain-lain..


baru nih

aku dapat cite. sorg membe aku ade prob. prob besa. besa gile. die pernah cite ngan aku sikit time aku ade lagi kat sane. tapi die cite sikit-sikit je. aku tak tanye lebih-lebih. skang aku menyesal. aku dah wat silap besa. baru nih baru dapat full story. mungkin sebab tu die punye study kat jordan dulu merosot. memang bukan salah die pon. die jadik mangse keadaan. tapi org lain yg tak kenal die, yg tak tau cite die camne, yg tak pernah bersembang ngan die, yg tak pernah jalan skali ngan die, mane tau pasal nih. mane ambik tau pasal nih. macam aku gak. aku pon tak pandang masalah org lain macam aku pandang masalah aku sendiri. aku rase masalah aku dah cukup besar. tapi skang baru aku sedar. aku salah. masalah die lagi besar. aku gagal menjadik sorg kawan yg baik.. :( aku gagal nak tolong kawan aku yg ade problem. macamane aku nak harap org lain nak tolong aku bile aku ade problem nanti? aku ni teruk btol. sori sangat-sangat kat kawan aku sorg tuh :((

aku harap lepas ni aku akan jadik lebih sensitif lagi. aku harap aku bole cekap bace riak wajah dan perilaku kawan-kawan aku yg ade problem. kalaupun aku tak mampu nak tolong, at least aku jadik pendengar. tolong bagi nasihat. ape jenis kawan la aku nih kalau nasihat pon tak reti nak bagi :(


tak berape baru sangat

aku pegi pc fair. kat convention centre, klcc. 1st time aku sampai sini dulu ngan family, pegi petro sains. abes tros balik. takde jalan-jalan. takde pegi taman. la ni aku pegi sorg. naik kete sampai stesen kl monorail asia jaya, pastu naik tren sampai klcc. skang aku dah tau camne nak pegi klcc ;) thnx to adik aku, sya. haish, apela aku nih. m'sia pon tak abis pusing lagi, ngade-ngade nak pegi negeri org..

anyway, lame aku tak pegi fair-fair nih. lame tak rase sesak-sesak. lame tak windows shopping. tapi jalan sorg.. so macam takde mood gak nak jalan-jalan. beli webcam, pastu pegi toys r us beli rubik's cube, pastu pegi isetan tgk barang. ade kawan m'sia mintak tolong tgkkan. pastu balik. kalau ikutkan hati memang terase nak pusing-pusing klcc sampai puas. pegi taman die. pegi makan. tapi sorg-sorg, malasla. tros balik. tak sampai 2 jam pon aku pegi klcc tuh..


tak baru langsung

aku balik kampung johor. skang tengah musim buah. memang sronok. ni aku cite gune gamba je la eh. secare ringkasnye perjalanan ari tuh, mule-mule pegi kebun abah aku kat simpang renggam. pastu pegi kat umah atok aku yg dah takde org duduk kat parit ya'ani..

ni la hasil dari salah satu pokok rambutan yg ditanam kat kebun tuh, sikit je. banyak dah kene sapu ngan kerembutan [kere yg suke makan rambutan]
herm, tak macam kebun, tapi ni la dienye kebun abah kat simpang renggam tuh. penuh semak. sayang takde sape jage. nam ekar penuh ngan semak, pokok kelape sawit, pokok buah and everything else in between yg aku tanak terserempak kalau ade pon~
tuh kalau nampak la. sarang kerenggembutan. geram btol. kalau tak kerembutan, kerenggembutan. tapi kerenggembutan ni macam bole handle lagi. at least die simpan skit rambutan. tak kesah la kene gigit sket. asal dapat rase hasil tanaman kebun sendiri~
pastu pegi kait plak rambutan gading. rambutan yg warne kuning. isi die slalunye tak lembik macam rambutan merah. tapi slalunye kurang manis. yg ni manis. bake ape ntah. setelah berperang dengan kerenggembutan yg sangat banyak, dapatla kitorg kait suku plastik itam. tu pon abes on the spot. hihih
ok, babai kebun abah. skang kite g kebon allayarham atok plak~
ni la rumah yg atok duduk dulu. kalau balik kampung mesti dok sini. meriah~ bawah tu slalu ade ayam. kadang-kadang jumpe telur ayam. tapi slalu jumpe yg dah busuk sbb yg elok sume dah tetas jadik anak ayam. skang nih, sekor pon takde.. orang takde, ayam pon takde..

ni anjung die. slalu malam-malam amik angin kat sini best. pastu tgk keliling rumah ni kebun buah. besar kebun die. boleh sesat~

ni pokok rambai ke langsat ntah. tapi yg buah die warne kuning tu la. memang menjadik gile tahun nih. cube perhati btol-btol gambar tuh. banyak gile buah die. manes plak tuh~

ni la lebih kurang rupe kebun atuk. ade jiran depan tu yg jage so macam kemas je. yg depan tinggi tu pokok durian. tapi durian sume dah abes kene main ngan kere. tak masak lagi diorg dah jatuhkan buah tu. kempunan~

ni pokok manggis. banyak gile buah die. tapi tinggi-tinggi. aku ade la try panjat. tapi tak larat nak jolok buluh tu lame-lame. krem ketiak~

herm.. ni pokok ciku. skang ni bukan musim die. takde buah langsung. kalau ade mesti meriah pokok nih. nak makan petik je. haish~

ok la. rasenye cukup dulu kot takat tuh. dah lewat nih. kang esok bangun lambat lagi. nanti-nanti update lagi. bye~

wassalam...

Friday, August 01, 2008

today in paraghraphs


bismillah...

petang smalam tengok kat lua. banyak gile burung kat langit. bile cek-cek rupenye banyak queen semut tgh migrate dari sarang. beribu-ribu. burung-burung yg banyak tu pon mmg langkah kanan la. sebab semut [some call them kelekatu] tu terbang slow je..

takde mood nak cite panjang-panjang. baih~

wassalam...

Wednesday, July 30, 2008

chelsea vs malaysia

bismillah...

smalam aku g tengok match bola. LIVE. kat stadium shah alam. mulenye aku mmg nak pegi. tapi macam malas nak beli tiket sume. so kensel je la. tetibe petang smalam balik umah dapat ym. dari apeng. 'sape-sape nak g tgk match malam ni, aku ade satu tiket free~' tros aku balas tanye ade lagi tak. die kate ade, tapi kene konfem cepat. sape cepat die dapat. aku pon cakap r konfem. bukan ade plan ape lagi pon hari tu~
so petang tu aku bawak adik aku g taman tasik shah alam jap. main-main. saje spend mase sket. aku pon dah lame tak g taman tasik. amik angin. sronok gak. ade kure-kure. ade burung-burung. ade orang ramai~

pastu apeng msg. kate nak g dah. siap cepat. aku pon angkut adik-adik aku. tros balik. balik umah, mandi-mandi, pakai baju batman [sebenarnye nak carik baju kuning-hitam sebab sokong m'sia. tapi baju batman je yg ade, so pakai je la ;) ] pastu tunggu apeng kat lua umah. die datang, pastu tros gerak. aku tengok r tiket die. VIP seat, box 1. pergh! 1st time tengok bola tros dapat kerusi VIP. hahah. langkah bendul. eyh, langkah kanan~

sblom g tengok match tu kitorg g lepak-lepak kat kedai mamak jap. jumpe membe apeng yg pegi tgk match skali. minum-minum sket, pastu gerak. pergh! jalan jem gile bangkong tak ingat wa cakap lu! sikit punye susah nak carik parking. tapi last-last dapat gak r. pastu nak carik pintu masuk lagi. huhuh. azab~

but then..

WOW. memang terkesima!! tak pernah expect rase live-ly macam ni. the feeling was superb! dengan crowd lagi. wah! bestnye! memang lain gile ngan tengok tv atau time men PES kat ps2. kalau dalam tv/game, kite punye view terhad kat mane cameraman tunjuk je. ni kite leh pandang mane kite suke. nak tengok replay, kite carik tv besa. tapi tak tau la markah bape. sebab tv yg patutnye tulis markah tu kene tutup ngan satu banner besa ni. tapi takpe je. for the whole 90 minutes, aku tengok ngan kagum permainan diorg ni. memang nampak sangatla badan omputih ni besa-besa belake. stamina pon tahan gaban. tapi pemain-pemain m'sia takde kurangnye. power gak. nyaris-nyaris nak gol. orang kate chelsea tak main btol-btol lagi. tapi aku rase memang m'sia ade bakat tersendiri~

ni la lebih kurang view aku sepanjang-panjang match tu. blakang cermin. so tak byk sangat gamba yg lawa. ni antare yg ok la rasenye. dalam VIP box tu ade makanan banyak. so macam tengah-tengah match kalau lapa, leh la makan-makan. ade meehun, ade muffin, ade kek, ade buah, ade air gas.. aku ngan membe aku mmg tengok bola macam terjerit-jerit sket. sebab excited. sian dato'-dato' dalam tu. aku macam tetibe terlupe aku dalam kotak VIP. terkenang mase men PES dulu. jerit kuat tak ingat. last-last diorg mintak masuk dalam box lain. heheh. sori tok~

match tu berakhir ngan 2-0. m'sia kalah. tapi kalah bermaruah. game yg sangat best! sangat sangat sangat best! tak tau la aku yg terover sebab 1st time tgk live ke. tapi mmg lepas ni kalau ade peluang lagi, nak pegi lagi. tapi kalau bole nak dok lua. bole jerit-jerit. bole wat ombak~

anyway, dalam match tu aku tengok [bagi team m'sia], keeper die memang best gile. banyak selamatkan bola-bola striker geng lawan. memang tabik spring! utk team chelsea plak, aku mmg bukan fanatik bola, so macam tak kenal sangat sape pemain-pemain die. tapi overall, memang rase puas hati ngan prestasi diorg men. macam tengok dalam game ps2 plak. hihih~

herm.. tapi malam tu balik-balik bukak kempiter, terbukak folder my pictures. belek-belek koleksi gamba sepanjang kat jordan.. ade gamba time 1st time pegi jamiah, ngan sume pakai baju skema ya amat. pastu ade gamba jelajah jordan. pastu ade gamba bayt qarrib minna. ade gamba jalan-jalan mesir. ade gamba makan malam ngan pegawai jpa. ade gamba men bowling. ade gamba wida' senior. ade gamba JUST. ade gamba syari' jamiah. ade gamba kawan-kawan sume.. sob sob~

herm.. k la. aku nak g pesta buku. carik novel sorg ni suruh tengokkan kalau ade. kalau ade, ade. kalau takde, nk g tgk kat kedai tepi-tepi tu plak. okies, da~

wassalam...

Tuesday, July 29, 2008

getting my mind off things..

bismillah...

har. sape tu? name die nurhalim ahmad. kenal die nih time kat intec dulu. pastu g jordan skali. tapi die amik dentistry. aku wat medic. ape pon, kitorg tatap rapat. macam isi ngan kuku [skang baru aku perasan isi yg mane. yg pink tu. yg btol2 bawah kuku~] anyway, dulu macam terpikir camne nak selebret die graduate nnti sebab dentistry 5 tahun je. medic 6 tahun. la ni, aku balik plak. so aku takut nnti die graduate aku tak sempat g tengok. walau cemanepon, memori aku ngan die selame 3 tahun ni takkan pudar. sebab aku dah upload gamba die kat tepi tu~

herm.. dok kat m'sia nih rase macam sibuk je. lagi-lagi la ngan adik beradik yg slalu ade kat umah ni. sorg kat unisel, tapi tengah cuti. sorg baru abes persediaan, tgh tunggu flight ke mesir. sorg tadika. klas kol 9-12 [macam aku kat jordan dulu. hahah] sorg lagi suri-bising sepanjang mase. aktif tak ingat. takyah pakai maxis aktifkan dirimu pon. haish~

sambung plak cite aku sblom ni. dah jadik macam diari plak kan? hari-hari berupdate~ anyway. malam tu aku g men bowling. teringat plak time men bowling kat jordan dulu. mule-mule men ngan halim. die memang terer. markah mesti sratus lebih. same ngan markah exam die. hihih. herm. mak aku men. adik-adik aku pon men. lane die bole tahan r besa. tapi senget. kalau kat jordan dulu leh je letak bola kat tengah-tengah lane, pastu golekkan. nnti mesti die pegi stret je. la ni lane die macam tak rate. baling tengah pegi tepi. baling tepi pegi tengah. nak kate bola swing, takde la jugak. tapi kalau baling laju-laju, ok je. mungkin lane die licin sangat kot..

ade skali adik aku yg dalam gamba tuh lari-lari-lari [semangat ni. tengok dalam tv la tuh. padahal baru 1st time baling~] skali termasuk lane. tergulik! gahahah. dahla badan die berisi sket. bola bowling ntah ke mane, die lak yg nak pegi strike. naseb baek sempat diselamatkan. hahah. lepas tu die macam dah serik. kalau die nak baling, nanti die lari-lari-lari, pastu benti btol-btol depan line, pastu die golekkan je bola tuh. memang slalu masuk longkang r. sian die~

pastu kelmarin [hari ahad] aku balik kampung Perak. skang tgh musim buah rambutan [rujuk gamba di atas : iffah tgh btolkan pengait rambutan. made in kampong~] tapi yg best dapat jumpe atok, opah, ngan sedare mare yg len. kitorg bertolak pagi, lepas subuh. pastu balik malam tu jugak. aku yg drive. lame dah tak drive jauh-jauh ni. tgh sedap-sedap drive tu, tetibe mak sound 'oit! lajunye!'. aku tgk r dashboard. mak aih! 170~ laju gile. maklumla. dok jordan jalan tak rate. banyak lobang. bawak laju sket, macam naik kude. polis lagi. sini polis m'sia bijak. sembunyik dalam hutan kiri kanan. ade org lebih had laju, hanta surat cinte kat rumah. huhu. anyway, balik kampung hari tuh mmg sronot. jumpe buah macam-macam. rambutan, manggis, limau bali, durian pon ade.. kepade yg dok jordan tu, jangan jeles~

herm.. pastu ari isnin aku tak wat pe sgt. bangun pon lambat. penat la katekan. drive pegi balik kampung. oh ye, balik dari kampung aku bawak slow. 120 je. insaf.. on the way balik tu singgah r&r tapah, port paling cantit skali. mesjid lawa, ade kedai buah lagi.. kedai makan pon macam-macam ade! tapi kali ni aku g, ade org jual majalah gila-gila. dulu time skola rendah punye majalah. tapi aku ni macam ade sense of seni sket r. aku mmg suke sape je pelukis komik ni. kadang tu tak tengok sangat lawak/jalan cite die. aku suke tgk lukisan-lukisan die. every comic strip yg ade background lawa-lawa tu is a piece of art bagi aku. walaupon kadang tu lawak tah ape-ape. anyway, time tu aku usha-usha la booth tu. jumpe satu majalah, jungle jokes. gile lawa lukisan die. mmg ade rase nak angkut. tapi pikir-pikir jap. belek-belek jap. skali ade makcik datang tegur, 'dik, amik la majalah tu. akak bagi diskaun, rm50++. last tu dik'. pastu ade abg len dtg, 'tkpe-tkpe. adik punye pasal, abg bagi rm40 je. ni pelukis die ade sini. bole mintak autograf lagi'. aku pon tanpe banyak pikir, angkut la tu jugak. mmg lukisan die lawa, so macam bagi aku, worth it la. dapat sain lagi beb. name pelukis die Jaafar Taib. org-org skang ni mmg dah tak kenal kot die nih. aku tgk pon dah tue semacam. tapi lukis power lagi~

herm.. petang tu aku bawak adik-adik kecik aku g kedai ikan. ni bukan kedai ikan biase. BESA GILE! sape datang shah alam, meh la ziarah. sebab kat kedai ikan ni, die punye display bukan calang-calang ikan munya~ ala itu ikan maaaaanyak besat, itu arapaima gigas munya brand. ikan air tawat maling besat. lu talak caya aa, lu cek itu gugel. maaaaanyak busat woo. kalau wa baling aa, bole sama panjang sama itu ikan! talak tipu munya~ lagi itu ala manyak lagi ikan-ikan lain. besat-besat munya. kicik-kicik kiut-kiut pon ala. macam-macam alaa! lu tak caya, lu datang sini kasi tengok sedili meh~ [of course, kedai ikan ni dimiliki oleh org cine~]

herm, malam ni nak g tengok chelsea lawan m'sia. mulenye aku mmg macam nak pegi. pastu tak tau nak beli tiket kat mane. so macam bia je la. len kali je la kot. skali tetibe ade membe aku promote kat ym. sape nak g tengok bola malam ni, ade satu tiket free. hamboih. langkah kanan semate~ aku tros reply, cakap nak g malam ni. 1st time tuh tgk bola live. nak pakai baju ape. nak kene bawak ape. bape ringgit nak bawak, aku pon tak tau. kite tgk je la ye nanti.. oh ye, tiket ni free je. mak die dapat. tengkiu apeng~

orait, rase macam dah panjang lak aku tulis. kepade org-org jordan, slamat berjaye dalam exam. ingatla aku tak pernah lupekan korg. study lek lok. aja aja fighting!~

wassalam...

Saturday, July 26, 2008

its not a failure~

bismillah...


tak jadi nak update esok-esok. nak update skang gak. hahah. herm.. baru ni time aku nak gerak dari jordan, ramai yg kate "jangan putus ase", "setiap musibah ade kebaikannye", "gagal skali tak bermakne gagal selamenye", etc etc.. huhuh. bukannye nak kate ape, tapi aku rase bile dah selesai urusan klua jamiah, aku rase macam nampak jalan yg cerah plak. tak lupe ucapan jutaan terime kasih kat kak sumayyah atas jasa dan budi yg telah ditabur ketike proses tersebut~ anyway, berbalik kepade al-kisah tadi. aku secare jujurnye tak pernah terase macam aku ni gagal bile pindah dari jordan. aku rase macam satu kejayaan dapat study kat tempat lain. bukannye aku suke sgt study kat jordan nih; dalam erti kate sistem die. benci gile. 'SANGAT TERSUSUN'. tambah lagi ngan org-org arab yg 'BAIK GILE' dan landskap yg ibarat 'HIJAU MATE MEMANDANG'. [note : everything in between " should be read dengan nada perli]


anyway, untuk makluman kengkorg, aku tak kecewe dengan keluar dari JUST kat Jordan tuh. so takyah nak cakap jgn kecewe, jgn sedih etc, because of that. i DO feel sedih, tapi sebab the friends and memories that i've left behind. all this 3 years of ups and downs memang akan sangat-sangat dirindui. aku sayang kamu semua!~


k la, nak sebut pasal 1st day kat sini plak. tadi g hanta repair kete. pastu g kenduri kawen bro muaz ngan adiknye mus'ab. 2-2 ni abg jr aku kat skola dulu, muawwidz. disebabkan ramai yg suruh aku letak gamba, make aku pon letak la satu lagi gamba aku. sangat skema~



pastu aku g pesta buku kat kompleks PKNS, shah alam. ni adelah kartunis majalah ujang. macam teruje gak r sebab 1st time tgk pakar melukis. power gile. kat situ aku rembat satu t-shirt blues untuk aku. pastu die bagi free 4 majalah ujang/apo!. mak aku sporting plak bagi beli majalah-majalah ni. thank you! kalau kecik-kecik dulu konfem dah kene rembat!~ hahah

herm, k r. stop dulu. nak mandi nih. kat m'sia cepat peluh. mandi skali sehari mmg tak cukup~

wassalam...

the 1st post.. [edited sket]


bismillah...
1st time aku tulis post dari shah alam. slalu aku post entry dari negeri org. la ni rase macam dah kat negeri org plak. tak dapat lagi 'feel' tanah air. mungkin nampak rumah sume mmg macam familiar. ade rumput. ade pokok pokok. ade stesen minyak shell. ade kete alphard. ade rumah ayub kat depan. ade bunyik moto. ade adik-adik. ade bibik. mak abah.. tapi rase macam ade something yg tak kene. ade something yg hilang. macam kudung. macam takde tangan. rase macam ade. tapi takde. rase macam ade something yg tak sedap. macam lapa, tapi baru makan. macam gembire, tapi berdebar-debar. macam baru ngantok, tapi takleh nak tido...
bagi sape-sape yg tak tau, ni nk bgtau. aku dah benti study kat Jordan. baru nih result aku cam tahir, jadiknye nak tanak kene repeat lagi. tapi bile bgtau ngan parents aku, diorg syorkan aku sambung tempat len. tempat yg aku lebih selese nak study. dan 1st suggestion diorg = universitas hasanuddin, indonesia. aku mmg tau tempat len susah nak dapat, so aku pon terime je. time tu aku cume pikir nak klua dari negare arab jordan. macam tak nampak lagi kesan sebenar pilihan aku tuh. ape yg aku nampak, something yg lebih promising for my future kalau aku mmg nak wat medic..
pastu bile aku tgh prepare nak balik, kemas-kemas barang nak hantar kargo, baru terpikir. family aku kat jordan? sume yg aku dah click slame 3 tahun nih? aku nak je sebut sorg-sorg kat sini. tapi nnti yg aku tak sebut terase plak. bukan aku tak ingat, tapi memang aku ni susah sket bab ingat-mengingat nih.. tapi bile aku bgtau sume yg dekat ngan aku, tetibe aku terbayang plak time diorg takde nnti..
slalu bukak-bukak mate, nampak ijat. pastu siap-siap g klas. kadang tu pegi skali ngan afiq. pastu kat klas jumpe omar. mesti die tgh minum kopi kat luar dewan. kadang tu die ngan zaid skali. sembang la jap ngan die. pastu masuk klas. nampak ida. nampak lina. nampak dij. kadang nampak faiq ngan pudin. pastu nanti klas stat. nampak ali amik kedatangan. pastu nanti tengah klas mesti ngantuk. tapi tkpe. slalu ade buku sudoku. ade rubik's cube. takpon bole carik kertas kosong, chat ngan sape-sape. kutuk-kutuk dr. kalau bosan gak, aku amik buku nota, amik pen, conteng-conteng. lantak la arab blakang nak tgk aku lukis ape. lukis muke die kang padan muke. sebok je. macam tak pernah nampak org bosan. pastu abes klas. kadang aku ngan afiq ponteng. jap jap. salah tu. slalu aku ngan afiq ponteng. sebab 2nd klas ni takde kehadiran. tapi kalau bole aku stay. sbb nnti leh balik ngan ida. lina slalu g klas kat tempat len time ni. kalau tak mesti jalan skali. halfi pon kalau ade. macam best sgt. kadang tu on the way balik, singgah McD jap. lunch. ida mesti order fillet o fish. lina happy meal. aku, afiq ngan halfi tak tentu. kalau lapa, amik yg besa. afiq mesti amik pie/eskrem. aku pon slalu gak amik eskrem.. pastu balik umah. slalu awe ngan mando turun men PES. kadang acap pon ade. tapi slalu aku g dapo jap. potong timun, bagi tanbal makan. pastu tabur sket makanan ikan. hazim pon kadang turun men rubik's cube. kadang faisal pon ade men skali. majid ngan ramsi pon kadang-kadang datang gak. aiman pon kadang datang. kadang bawak asma'. segan aku rumah sepah. muneer, marwan pon.. kadang malam-malam aku g umah halim bawak jajan. tgk cite ke ape. tapi slalu je die sebok. so aku pon balik r umah balik. slalu rase macam meriah sgt. macam satu family~
tak lupe jugak sblom-sblom nih. kengkawan len yg aku rapat gak. faezah, syamil, pudin, aime, farhaba, sophee, sapik ali, hadi, jep, alading, zaid, mataq, faiz... dan tk lupe jugak, raman.. banyak lagi name aku tak sebut sini. just name-name satu batch aku yg g intec skali [lelaki], ngan faezah. sebab dari 1st year aku dok sembang ngan die. pastu ade gak nik solehah yg aku jumpe time matriks. sampai sini jumpe lagi~ sori la tak tulis name yg len kat sini. maybe next post kite sembang lagi~
herm, ok la. stop sini dulu. esok-esok aku update lagi. da~
wassalam...

Friday, July 18, 2008

jumaat yg kesekian kalinye...

bismillah...

herm.. brape kali jumaat dah kot aku kat sini. kadang-kadang tu rindu nak makan pisang kalau balik semayang jumaat kat m'sia. sini ape ade? halawiyat? iyek. manis sangat. tak suke. seb baek ade kek. tu pon rase same je. bosan. bile la agaknye 7-eleven nak sampai sini? kalau ade, konfem tiap hari aku beli slurpee. ntah-ntah aku mintak keje kat situ. nanti leh minum free ari-ari. wuhuu~ bestnye! [tetibe terlebih imaginasi. kan dah terlior. padan muke]

anyway, herm.. kat sini tiap jumaat ngan sabtu cuti. yakni takde klas. office pon cuti. beze gak la ngan kat m'sia. kalau dulu time skola, tiap hari jumaat kene pakai baju melayu warne biru ngan sampin warne perpel. pastu klas separuh hari je. balik semayang jumaat slalu makan nasik tomato. nyum nyum~ [terimagine lagi. menyesal~] kalau kat sini kadang-kadang termiss plak semayang jumaat. sbb slalu malam tido lambat. ye la, esok cuti. bile lagi nak tido lambat. tapi kadang-kadang ye, bukan selalu. sile jangan memandang slack. nasib ijat slalu kejut. tengkiu ijat~

pastu nnti abes smayang jumaat, slalunye kitorg pegi makan kat 'taj mahal'. makan nasik. nak kate mahal, bole kate la. nasik kan dah naik harge. kalau klua masjid tu, belok kanan, jalan straight, nanti sampai la. kalau nampak membe belok kiri tu paham-paham la tgh hujung bulan. kawan ngan megi. hihih. tapi tadi aku tapau. mulenye ingat nak makan kat situ, tapi takde kawan plak. masing-masing same ade pegi port lain ataupun balik umah masak megi. memang hari ni aku nak sangat makan taj mahal. mengidam kot. har har. anyway, aku jumpe halim on the way pegi tadi. pastu ajak la die skali. die ajak tapau makan kat umah die. die kate nnti kalau macam dah tak larat, bole simpan wat makan malam. aku pon join je r. aku pon memang macam dah kurang plak selere nak makan 2, 3 hari kebelakangan nih. tadi pon makan separuh je. slalu bole je abes.. hari ni die letak nasik lebey kot. hahah

pastu balik umah. seperti petang jumaat yg biase, petang yg rilek. tak tau sebab pe, tapi rase macam sedap sgt nak baring-baring. tapi aku tanak. org kate lepas makan kalau tido nanti buncit. macam arab. iyek! tanakla. pastu aku pon bukak cite wall-e. elok-elok aku balik die abes donlod. sronok gak r cite die. tapi ade part-part tu aku tgk tetibe rase macam terharu plak. pesal ntah. tetibe sensitip. seb baek aku terer kawal. malu je kang ijat nampak aku tgk cite nanges-nanges. cite katun je pon. hahah. terlebih menghayati kot. ataupun macam air dalam cawan yg penuh. tetibe ade trigger yg macam nak bagi die melimpah. hahah. sangat metafora. sape paham angkat tangan!~

herm.. tinggal bape hari je lagi. makin dekat makin sayu plak. nak tinggal tanbal. kawan yg slalu ade kat berande bile-bile aku rase macam nak sembang. sape la nak bagi die makan timun nnti.. lipas-lipas sume yg tak henti-henti wat aku marah. amik korg kene api! padan muke! pastu ade lagi ikan-ikan yg aku-takut-nak-bagi-name-nanti-die-mati yg tinggal due ekor dalam aquarium tuh. sape la nanti nak tuka air die kalau macam dah tinggal sikit.. pastu kengkawan... ok ok, kene stop sini dulu. tata~

wassalam...

Thursday, July 17, 2008

to start all over again

bismillah...

herm. rajin plak update blog nih. sian blog lagi satu. tkpe r. aku lg selese tulis sini. mungkin sebab aku dah 'kureng' menulis dalam english pon aku tak tau. padahal dulu time spm aku wat cite dalam essay exam english sampai 4-5 helai kertas. hahah. sape la jadik tukang check paper aku. sian die kene bace byk-byk. tapi aku mmg suke mengarang dulu. aku suke melukis. aku suke imagination aku bia lepas meliar. rase macam ringan pale. macam naik kayak kat sungai yang tenang. pastu jap lagi kat depan ade air terjun. pastu tenang balik. rase macam ade up and down.

anyway, kali ni rase macam nak sebut pasal something yg org len sume pon rase cam nak gak; to start all over again. padam balik sume yg kite dah wat, stat baru. mesti best kan? lebih-lebih lagi kalau kite rase macam kite nih dah banyak sangat wat salah. macam tiap salah yg kite wat tu asyik kaco idup kite hari-hari. macam tiap salah yg kite wat tuh menyebabkan kite rase kurang semangat nak teruskan idup kite hari-hari. macam tiap salah tu watkan kite rase macam kite ni dok dalam penjare. ade org yg kite takleh nak jumpe. ade tempat yg kite dah tak leh nak pegi lagi. ade kawan yang kite hilang. ade kepercayaan yg kite hilang. ade mende yg kite takleh nak wat lagi pon..

kalau la dulu tak wat salah tu, mesti skang dah lain. kalau la dulu tak jumpe ngan sorg nih, tak berkawan ngan die, mesti tak berpisah skang. kalau la dulu pikir panjang sket, mesti dah enjoy ngan keputusan yg kite wat dulu yg tentunye lebih baik dari skang. kalaula dulu usehe kuat sket, mesti skang ni takde masalah ni. kalau dulu sedar awal-awal, mesti skang nih tengah gelak gembire. kalau la dulu tak pergi jordan, mesti tak terhimpit macam ni. kalaula...

tapi kite ni manusie. takde power nak ubah-ubah mase. mase pon bergerak one way je. ape yg dah jadi, jadi. memang takleh nak ubah walau cemane skali pon kite try. memang org kate sejarah tu macam roda. tapi die tak sebut roda tu besar mane. ntah-ntah kite tak idup lagi pon by the time sejarah nak ulang balik. ntah-ntah roda tu boco tengah jalan. ntah-ntah ni bukan roda sebenarnye. kite je yang tak tau..

ape-ape pon, kite ni sebenarnye kene sedar kite ni manusie gak. bukan tuhan. kite takleh nak tengok mase depan. tak tau sebenarnye ape plan jangke mase panjang kite ni nanti. kadang-kadang kite takleh nak kate sume yg buruk tu tak elok. takleh nak kate gak sume yg baik tu elok. tuhan je yg tau ape yg terbaik untuk kite. kalau kite tak lalu masalah-masalah yg kite lalu dulu, kite tak jadi macam kite skang ni. kite takkan dapat pengalaman untuk tempuh jalan yang panjang lagi. org tue-tue gune peribahase 'makan garam' tu ade maknenye. org yg tak pernah rase garam, tak tau macam mane masinnye garam nih. org yg tak pernah wat salah tak pernah tau kesan dari wat salah. org yg tak pernah gagal tak pernah tau rasenye untuk gagal. hidup ni tak selalunye manis. tapi die akan jadik manis bile kite telan yang pahit-pahit tu dulu. lepas tu nanti kalau kite rase something yg kurang pahit, kite rase manis sangat..

jadik untuk start all over again, selagi kite ni diberi peluang untuk bangun esok pagi, selagi tu la kite diberi peluang untuk belajar dari kesilapan smalam. memang kite takleh nak ubah sejarah. tapi kite masih ade banyak lagi mase depan yg tinggal untuk dibentuk menjadi sejarah mase akan datang. biarla sejarah setakat ni sume tak seronok je. biarla kite asyik terpijak duri je sepanjang-panjang ni. tapi sebolehnye kite cube untuk melakar mase depan yg lebih baik. org tak pernah kate mase depan tu dah tetap. dalam hal ni, every man is for himself. terpulang sameade nak wat salah yg same atau nak jadik org yg lebih baik. biar tak berape baik pon, asalkan lebih baik dari semalam. walau seco'et. bak kate opah.

ok la, dah lewat malam ni. nak tido dulu. da~

wassalam...

p/s - kepade sesape yg aku pernah wat salah, mintak maap la ye. kalau ade tersalah bahase, terlebih lawak, terbelasah, terngumpat, terwat something yg korg rase aku tak patut wat, termakan, terminum, terlupe, tertido, tertak bgtau ape-ape yg aku patut bagitau... kalau ade hutang-piutang yg aku kene baya, sile bgtau. kalau korg ade hutang ngan aku, dah lame aku halalkan ;)

Monday, July 14, 2008

my desktop

bismillah...

ini adela desktop aku yang terkini. sangat lazat.

tribute to lina farhana sebab e-mel gamba-gamba eskrem ni. arigato~

wassalam...

Saturday, July 12, 2008

mim alip lam lam ha

bismillah..

yup. tajuk tuh m.a.l.a.s. saje spell camtuh supaye korg rase macam dah lame tak bace jawi, so macam dah berkarat. anyway, kali ni nak cite plak r sikap buruk dan huduh yang tersembunyik dalam badan nih. rasenye sume org ade. tapi tahap die kengkadang berubah-ubah ikut pergerakan bulan dan matahari, yakni ikut hari dan keadaan. kejap kurang, kejap terlebih.

time skola rendah dulu.. herm.. tak ingat plak. tapi rasenye ade je keje. so macam tak pernah malas. time nih memang aktif gile. kalau kat skola, memang tak pernah dok diam. berlari sane. berlari sini. pijak paku berkarat. terjatuh dalam parit itam. bergaduh ngan membe. tertinggal bas. pegi geledah hutan blakang skola. kelas silat lagi. balik umah pon sambung men. men baling slipa. men semak. tangkap ikan. men gasing. men tutup botol. men pengsan-pengsan. men kejar-kejar. dan lain-lain. kat umah pon mak abah ade bele binatang. ade ayam serame. ade ikan. ade hamster. memang meriah. sronok sangat. walaupon duduk bandar, tapi rase macam kat kampung. keja ayam. tangkap ikan. bestnye..

pastu naik skola menengah. dok asrama. tapi skola aku best. sebelah pantai. pantai jeram. walaupun aku tak pernah mandi kat pantai tuh, tapi aku tak pernah bosan buang mase kat situ. ade ikan tembakul. ade kulit kerang. ade laut terbentang luas. pulak tuh skola aku time aku mule-mule masuk macam berlopak segale. name pon budak lelaki. heheh. memang abes tiap penjuru sekola kitorg lawat. lagi-lagi la aku sebagai pengawas skola. memang jadik contoh. hahah. pastu bile dah naik form 3, lain sket sibuk die. kelab. persatuan. pengakap lagi. walaupun camtuh, ntah cemane aku nyer study macam tip top. walaupun tak tinggi gile, tapi aku nyer result macam power gak r. pmr aku dapat 8a. out of 9. of course sejarah.

sambung plak kat ma'ahad. pon pengawas gak. ade meeting. ade malam kebudayaan. ade wat majalah. ade skali aku tak tido 3 hari sebab nak prepare bahan pameran. pastu kene marah ngan ustat. padan muke aku. maybe thats why aku tak abes. aku sempat 25 juzu' je. mungkin aku bole je nak abeskan. mungkin takleh. anyway, aku decide untuk tak abeskan. why? sometimes i keep asking that myself..

then form 4. pon pengawas lagi. aku rase time nih memang rajin balik umah sebab nak g tusyen. skola tak cukup cikgu, so kene study sendiri. still, result aku ok. slalu kat asrama aku tido lambat. masak megi. sembang. wat keje persatuan. ragging. keja hantu. keje persatuan pon bole tahan gak r. ade tournament. ade kursus. ade meeting. esok pagi mesti bangun lambat. bape kali ntah aku tak miss smayang subuh jemaah. hahah. esok pagi dalam klas mesti tido. slalu je aku masuk klas lambat. slalu kalau terbangun lambat gile, aku cepat-cepat siap pastu pegi tengok bilik sebelah bilik aku. tengok kejap ikut tingkap. pastu nanti kalau cikgu tanye, aku cakap r aku g tengok asrama. heheh. matila kalau ade cikgu aku bace blog nih. mak ngan abah aku pon cuak tengok aku sebab spm macam dah dekat. aku ingat skali diorg bawak aku jumpe pengetue, cakap aku macam sebok dgn ko-kurikulum berbanding study. tapi pengetue aku kate aku memang better bia sibuk. bia banyak keje. dan result spm aku leh tahan r. cukup untuk bawak aku g jordan.

but before that, aku masuk matriks jap. sini lagi aku suke. tiap mase mesti ade something yang aku kene wat. library besa. baju dalam baldi. homework nak kene wat. cikgu nak kene jumpe. buku nak kene bace. padang nak pegi jalan-jalan. court squasy nak pegi (hik hik). surau nak pegi. ade perjumpaan lagi. org men skateboard nak tengok. mesti ade mende nak kene wat. mesti ade mende nak kene siap. tapi sayang. aku sempat stay sebulan je. then aku dapat tawaran JPA. wat medic ke timur tengah. jordan. wuhuu~ (which i regret it later)

persediaan 3 bulan kat iNTEC. dekat ngan klinik mak aku. sec 18. anytime aku rase nak balik, aku pegi klinik. balik skali ngan mak. tho, aku lagi sronok dok hostel. macam kat matriks. tapi lagi best sebab klinik mak dekat. lagi senang nak mintak pape. hihih. ade assignment. ade kedai makan. tapi kat sini aku macam dah tak rajin pegi library, sebab jauh. tapi klas best. abes klas mesti ade mende kene wat. ade kawan nak jumpe. hari isnin ade pasa malam. ade toastmaster club. tapi dah stat ade mase senggang. we dont really have anything serious to learn. aku mule rase malas. and tiap kali aku dok umah, aku banyak tido. maybe thats my habit if i feel like nothing more is worth to be done..

now, jordan. 1st year kelas lame. kadang dari pagi sampai petang. walaupun aku tak paham sangat ape yg aku blaja, tapi aku slalu sibuk. wat majalah lagi. result aku macam bole tahan. aku still bersaing dengan others. kejap markah naik, kejap markah turun. ade subjek yg aku terer, ade yg aku tak terer. result? so-so

2nd year. kelas paling lame 4jam sehari. then i have nothing more to do. more than 20hours per day i was left to do study by myself. har har. im not that kind of student. so aku stat malas. aku takleh study sebab rase macam kuyu je. takde homework. takde assignment. takde library yg kondusif. takde study plan. takde jadual harian yg sibuk macam kat asrama dulu. takde persatuan dan kelab. nothing more yg bole wat aku rase macam tak tuka-tuka hari. sume hari rase macam same. bosan. dan dari sini aku punye malas naik tahap cipan. malah lagi tinggi. mungkin mencapai tahap mentadak. dan aku sendiri tak hairan dengan result aku. turun menjunam macam campak batu dalam kolam. plop! aku stat bermesre-mesre ngan hobi aku yg membuang mase. men game. and as we know it, games ngan study tak gerak skali. slalu gak aku try nak study. tapi aku tak dapat nak tahan lame. rase macam otak aku dah kecut. aku takde mende nak bagi exercise otak aku. then i meet sudoku. but after a while, bosan gak. asek-asek sudoku je. pastu jumpe rubik's cube. terubat sket. pastu bosan balik. (thanx tho kepade kawan yg memperkenalkannye) dan aku makin lame makin kuyu. aku takleh study kalau tak disaing dengan aktiviti-aktiviti len. situasi kat jordan memang.. lain. takde lagi mase untuk sibuk. aku rindu waktu sibuk aku dulu.. aku dan malas mule jadik kawan rapat..

dan macam tu la aku kenal encik malas. aku btol-btol harap aku bole buang sikap nih satu mase nanti. bukan aku suke, tapi dah memang die akan datang sendiri kalau aku takde pe nak wat dah. study? ntah. aku takleh nak disibukkan dengan study. tapi kalau aku sibuk wat mende len, study tu pon akan ikut skali. mungkin badan aku memang jenis macam nih. we are who we are..

wassalam...

Friday, July 11, 2008

more arab = more broblem

bismillah...

yeah, seperti yang tertulis kat tajuk, kali nih aku nak kutuk arab lagi. so kepade sesape yg pro-arab, sile skip. takyah bace. takyah nak nasihat-nasihat. bab ni mmg aku tak makan nasihat sesape. so aku nak cite satu babak yg berlaku tadi. bru lepas 5 menet. bukan nak tunjuk yg arab nih memang ______, tapi sekadar nak ingatkan aku len kali bile aku dah tak dok sini.

tadi pagi aku tido lame sket. tak tau nak wat pe. dak-dak g men bola. tinggal aku sorg2 kat umah. pusing-lusing last- last aku rase lebih baek tido je. tunggu time nak g smayang jumaat baru bangun. dan kepade manusie-manusie lain, seperti yg sedie maklum, bile kite tido lame nanti kite lapa. lagi lame kite tido, lagi lapa kite jadik. so, aku siap-siap g smayang jumaat dalam keadaan yg lapa gile. aku capai sekeping duit JD20 nak wat beli makanan nanti (bukan nak abeskan sume JD20 tu ye. itu pelahapan namenye. sebab aku dah takde duit pecah, so aku amikla duit paling kecik aku ade)

balik semayang jumaat memang perut dah nyanyi lagu ape ntah. takyah nak bawak mp3. takyah bawak headphone. ni siap stereo speaker lagi. nasib je org len tak denga. hahah. anyway, on the way balik tu aku g singgah satu kedai ni, kedai Dalki name die (name pon macam Donkey. hahah). pastu aku pon amik r sebotol air gas (lame tak minum nih. dah bole bayang dah kesejukkan die bile lalu kat tekak), 5 ketul eskrem (mende wajib beli tiap kali singgah mane-mane kedai) ngan megi 4 bungkus (nak wat lunch). pastu aku suruh r die kire. JD2 je. aku tunjuk duit aku bawak tuh, die kate takde duit pecah. ok, fine. aku tunggu jap situ kot-kot die dah cukup duit pecah nanti. memang time tuh ramai gak org tengah beli-beli barang. so, aku tunggu jap situ cam org bodo. tengok die jual-jual barang kat arab len..

then aku nampak sorg mamat arab nih. buncit gak r. aku rase dah sarat tuh kandungan die. org len kate boroi. tapi aku rase memang warge arab nih, laki-laki die yang mengandung. sebab tu kot diorg tak ramai yg nak kawen awal. hahah. anyway, die nih beli eskrem 10 ketol. tak heran la kot. jap lagi die nek kete abesla tuh. total die punye eskrem tuh tak sampai JD2. die hulur JD20. mule-mule tukang kedai tu kate takde duit kecik gak. pastu mamat yg mengandung nih kate die pon takde duit pecah. sambil dah jilat-jilat tangan die kesan eskrem yg die amik tu (iyek!). pastu tukang kedai ni pon tros cek-cek poket die sume carik baki. aku time tuh btol-btol depan die. lahampis btol! geram gile. aku tengok je die sampai die bagi baki kat mamat mengandung tuh. ade plak? tetibe aku rase macam ade setan wat aku jadik marah. tros aku pon ikut hasutan setan tersebut. tapi aku kawal lagi. takde la nak hambur die depan-depan tuh je. aku memang bukan jenis camtuh. tapi lepas ni aku tak pegi dah kot kedai tuh. tadi aku blah je tinggal barang-barang yg aku nak beli atas kaunter. tros naik umah. tulis blog.

ah ye, kelmarin aku lalu depan satu geng arab nih. diorg tengah melepak kat kaki lime on the way aku nak balik umah. bile aku lalu je depan diorg, aku denga sorg cakap "aba khabar?" (ape khabar?). aku wat tak layan je. g mampos r. tu mmg prinsip aku. tak layan arab yg aku tak perlu. aku tros jalan. pastu aku denga plak die cakap "bukimak" (--korg pon tau kot--). tros aku terkedu. macam jus mengkudu. dalam hati je la. takde aku nak benti. lagi die perlekeh kang. tapi dalam hati memang baran gile r. sape la agaknye budak melayu ajar cakap mende-mende camni kat arab. dalam kesempatan ni, aku nak menyumpah-seranah budak-budak melayu yang rajin macam lalat mengajar arab ni mencharut dalam bahase malayu. betolla aku denga ade sorg pelawak ni cakap "arab ni takut nak mencharut dalam bahase sendiri, sebab nanti tuhan die bole paham.." bukan main pendek lagi pemikiran die nih. dan jugak org-org melayu yg dok aja diorg mencharut dalam bahase melayu sendiri. so, *%&$#@^% to both of u guys.

okeh, dah nak pengsan nih. lapa gilebi. tengok r kat dapo ade ape. kalau takde pape gak, aku tido je kot. at least takde la terase lapa sangat. da~

wassalam...

Tuesday, July 08, 2008

oh McDonel eaeao~

bismillah...

post baru lagi~ huhuh. pagi nih terbangun awal plak. nak g jamiah tros kang, macam buang mase plak. eyh, bole sarapan jap kalau pegi awal. hahah, adios~

wassalam...

Monday, July 07, 2008

the 50th post

bismillah...

har, baru post ke-50.. org len dah 4 juta lebih. tapi tkpe2. aku nyer post kire dah cecah jubli emas. dah masuk warge emas. macam aku jugak (kat jordan nih ade org panggil aku atok sbb umur yg macam dah tue gile. padahal beze setahun due je -_-"). kalau dah 4 juta jubli ape la plak ek? hentahla. nnti tak lame lg ade la yg bagi name. macam jumpe kumbang baru. letak name sendiri. jubli muhammad syariful syamizan enrique amigas bin tengku jamalus hanif al hajj. oh, lupe. aku baru bangun nih. so macam fresh sket nak melalut. padan muke korg. har har har

herm.. pagi nih aku tapau klas aku lagi. sebenarnye skang nih tgh musim panas. so macam siang lame. nak stat tido bile pon aku tak tau. alih-alih bgn lambat. konpius. ~walaupon dah 3 tahun dok sini (tu dia. alasan aku yg mantap skali. heheh. tapi aku mmg ade mende nak setelkan. sile jangan pandang serong). isya' kol 10. subuh dalam kol 4. denga cite kat UK lagi dasyat. isya' ngan subuh skali.. ganas-ganas

baru-baru nih aku berdepan ngan masalah lagi. takde la besa sangat. besa la jugak. tapi mmg style aku, slagi aku bole pendam, aku pendam dulu. bungkus macam belacan. wat macam takde masalah. kalau dah tak tahan sangat, cite la kat sape-sape yg kebetulan ade time aku rase macam nak open. tu pon tgk org gak. mane yg aku rase ok, aku cite. thnx kepade sesiape yg sudi tumpangkan telinge atau jari (ym) time aku de problem. nnti aku blanje kuey tiaw. hir hir hir. err, kepade sape-sape yg aku tak cite tu, toksah la terase ke ape. it's just not the right time nor place. aku mmg jenis yang jarang gile cite masalah kat org len. or maybe, aku rase macam kite tak rapat btol lg. i wont tell u if i know u wont do the same to me. satu lagi prinsip aku. we get whatever we give, right? ..to whoever it is

cakap pasal problem, kadang-kadang tu kite rase macam masalah yg jadik kat kite dah besa gile. sampai kite 'berhak' untuk masam muke tak tegur org len. 'berhak' untuk layan org lain teruk-teruk. 'berhak' nak wat ape kite suke. nnti diorg paham la. aku tgh ade masalah. bole ke camni? kalau ade masalah je kite transform jadik incredible hulk. ye la, kalau boleh. kalau takleh? jadikla macam org tak waras. gile. sikit-sikit mengamok. sikit-sikit nak hempas barang. sikit-sikit nak tampa anak bini. org ade masalah negare pon bole senyum lagi. bagi aku, org yg rajin marah-marah ni sebenarnye nampak sangat yang die ni tak matang lagi. tak reti nak kawal emosi. tak reti nak kawal badan. macam baby. lapa nangis. berak nangis. sakit nangis. cuak nangis. tapi takpe la. baby. die takleh wat ape-ape sendiri. kalau tak nanges, lapa la die. ni yg dah besa panjang mengalahkan mak sendiri pon perangai macam baby, ape cite?

kadang-kadang kite kene sedar. bukan kite je yg ade masalah. bukan masalah kite je yg besa. kalau care kite selesaikan masalah macam baby, memang tak selesai r. cube kalau time kite ade masalah tu, tarik napas dalam-dalam, amik wudhu' jap, semayang sunat 2 rakaat ke (tak mesti raye je baru kene semayg sunat tau. semayang sunat byk lg jenis-jenis die). pastu carik 'port' nak pikir camne nak setelkan masalah tu. carik tempat yg tenang. kat hawaii ke. gold coast ke. hahah. kat mesjid suda. kalau perlu, mintak org len tolong skali. tanye pandangan. baru la professional sket. lagi cepat masalah setel. setel pon ngan care yg baik. efektif dan efisen. ini tidak. ade masalah nampak todi. asal masalah je, nampak tali gantung. asal masalah je, tangan jadik ringan nak tampa sape-sape. buatnye jumpe mak mertue, tros tambah satu lg masalah. padan

so, marilah kite same-same mengurangkan pencemaran marah kat dunia nih. kite pon tak suke org marah-marah ngan kite kan? kadang-kadang ade yg kate sume org tak suke die. sume org tanak berkawan ngan die. well, inilah dunia. kalau kite yang tanak berkawan, kalau kite asyik marah-marah je, bajet macam masalah pihak atasan lagi besa, sape pon tanak kawan. ye la, ade la 2-3 org nak kawan. tapi cube hanta spy siasat. ntah-ntah yg 2-3 org tu pon pure-pure je. tuhan takkan mengubah sesuatu kaum tu melainkan diorg mengubah diri diorg sendiri. so, kite kene stat ngan diri kite sendiri. pedulikan ape org nak kate. bia lantak masalah tu tak selesai-selesai walau kite dah tulis 4 juta entry skali pon. yg penting kite idup hepi. org pon senang nak kawan. senang nak cite kalau diorg ade masalah. nampak macam masalah boleh selesai kalau jumpe kite. jgn ingat org yg macam takde masalah dalam idup tu mmg takde masalah. ntah-ntah die punye masalah lagi besa. cume mungkin die tau macam mane nak handle masalah die.

seda tak seda, sebenarnye masalah ni pon satu jenis nikmat. bagi sesetengah org. baru idup ni ade 'kick'. ade twist n turn. kalau tak pon, masalah ni sebenarnye menunjukkan nikmat bile kite takde masalah. tu yg tuhan kate, manusie ni tak reti nak bersyukur. sebab die tak nampak nikmat yg ade depan mate. rasenye 6th sense yg sebetulnye iyelah sorg yg dapat kesan nikmat tuhan die. baru power! untung kite ni org Islam, ade Tuhan, ade Qur'an segale. macam main sudoku/rubik's cube. nampak macam susah gile. macam mustahil. tapi ade je penyelesaiannye, cume mesti kene dengan care. mesti kene mase. kene tempat.

ok la, banyak gak mase terluang nih menulis. harap leh amik manfaat. bukan nak kate aku nih power gile. terer gile selesaikan masalah. kadang-kadang aku lagi teruk. tapi ye la, aku tulis ni pon untuk diri sendiri. bile dah tulis terbentang macam ni baru aku sedar, aku pon sebenarnye tau camne nak selesaikan masalah. so mane yg elok tu, simpan lek lok, pakai bile perlu. toksah nak tgk macam mane aku handle masalah ke ape. nak tgk aku nih betul seperti yg aku tulis ke tak. takyah. kalau rase-rase ape aku tulis ade manfaat, pakai. tak payah nak risik-risik. risik-merisik tu bukan untuk pompuan ke? hahah. da~

wassalam...

Sunday, July 06, 2008

malam ini

bismillah...

herm.. lame tak post entry kat sini. bukan ape. kadang-kadang tu ade gak tulis. tapi bile sekerat jalan, tak tau camne nak abeskan. tros delete. maka terjadilah senggang yang amat luas antare entry-entry. ni pon ntah selamat post ke atau delete separuh jalan lagi..

sebenarnye tak tau nak tulis ape skang nih. esok ade klas. ni dah pukul 12.30tgh malam. mate tak ngantuk lagi. tak minum kopi pon. abesla esok dalam klas sakit-sakit leher sbb terlentok-lentok dalam klas. pastu kalau skali ter'over' lentok, wat-watla tengah eksersais otak leher.sambung sket pusing 360 darjah lawan arah jam. due tige kali. pastu ikut arah jam plak. pastu wat cam segar-segar sket. padahal tengah sakit gile leher terkehel cenggitu. hahah.

ni skang nih dak umah tinggal 2 org je termasuk aku. dak umah aku lg sorg dah slamat kat m'sia. 3 bulan. selamatla dari kene rentung kat sini. summer sini macam nerake. itu adelah metafora, ye kawan-kawan. sesungguhnye nerake itu amat dasyat sampai tak terbayangkan oleh manusia. siqah jap. ok, sambung. nasib r dak-dak umah atas rajin turun. takde r bosan sesangat. aku nak men basket pon, dak umah aku yg slalu ajak turun men dah takde. slalu die la yg stat. nnti pandai la die ajak dak-dak len. la ni, takde plak sape-sape men basket dah. bola ade la. liga plak tu. lagi la takde alasan aku nak turun padang. kaki bangkus. sape rase-rase nak kalah tu, ajak la aku men team die skali. hahah. so skang nih kalau bukan sebab makan/g klas, aku memang tak klua umah. tengok la nnti berat aku bertambah ke tak. tungguuu~

herm.. pasal study plak. sem nih aku dah agak r memang panas tahap gaban. so untuk mengelakkan aku menjadi bahan bakar matahari yang ibaratnye btol-btol atas dahi, aku mengurangkan bilangan subjek yang aku amek sem nih. dengan kate len, aku tak amik subjek pilihan. subjek wajib je. sini memang diwajibkan pegi klas time summer. macam lahampis bukan? oh ye, yg membe aku yg balik 3 bulan tu sebab subjek yg die amik setakat nih telah lepas. yakni die dah lepas untuk masuk tahun 3 dengan subjek die slame 2 sem sblom nih (kitorg repeat year, bagi sape2 yg tak tahu). aku plak, tak cukup lagi. kene berhempas-pulas meredah kepanasan matahari nak kejar markah yg macam lari laju gile tanak benti sambil pakai spek itam. pon kite tengok cemane result aku sem nih. kalau tak lepas gak, aku nak ulang lagi sampai takleh ulang. hahah. semangat tak? maka silela rajin-rajin pegi klinik aku pasni kalau aku jadik dokto. har har har

baru nih aku balik mesia. bukan sebab benikah. bukan sebab bekawen. bukan jugak sebab bercerai. eyh. bercerai kot. hahah. aku balik pon last menet plan. nasib baek ade tiket. murah plak tu. naek emirates. JD680. 3 hari sblom balik baru beli. power tak? aku balik sengsorg je. takde bgtau sape-sape. erm, family aku tau la kot. ngan beberape org membe yg aku rase kene bgtau. tu pon tak ramai. bole kire ngan jari. sebelah tangan pon cukup. naik bas sendiri. angkut beg sorg-sorg. nak pegi pon takde nak babai sape-sape. tetibe rase macam syahdu plak. baru tau aku ni sebenarnye tak ramai rawan. tak reti nak berkawan. untung time balik tu jumpe ngan sorg akak melayu dari mafraq yg balik skali. kak afrah. org perak. memang mesre. terubat la sket. herm.. balik sebab pe? nk jumpe family, jumpe kawan, jumpe awe, AWE ye, bukan awek. aku single lagi. hahah. org kate laki-laki kawen tue pon laku lagi. so aku pon macam malas nak bukak pasal hal nih. oh ye, awe pon tak tau aku balik baru nih. time men futsal tetibe marwan (pon tak tau aku balik) ajak die men skali. baru die tau. ape ntah aku dapat dari balik sorg-sorg ni aku pon tak tau. saje nak rase kot. bajet koboi. bajet power. huhu

time kat m'sia memang agak sebok gak r. jumpe kengkawan lame. jumpe kawan baru. jalan sane. jalan sini. sampai tak sempat nak balik kampung. tak sempat nak ziarah skola pon. skola? herm.. ntahla. nak pegi pon macam segan. kalau aku ni dah nak jadik dokto, takpe gak. ni macam tak lepas-lepas je. soklan paling benci aku jawab kalau kat m'sia : 'medic eyh? tahun brape dah? brape tahun lagi? lamenye?' balik-balik aku senyum, jawab 'adela 3-4 tahun lagi'. pastu nnti kalau ade yg bajet terlebih peramah, sambung dengan soklan cepuemas tahap durjana 'kenape marwan lagi pendek?' CUSTARD! kateku dalam hati. tros aku cek jam, cakap 'entahla. eyh, kene amik adik kat tadika nih. babai~' so, kepade sape-sape yg bace blog nih, kalau aku tak tanye korg study camne, brape tahun lg, bla bla bla, toksah la ngengade nak tanye aku eh. nnti ade yg makan karipap free. har har

aku balik pon tak lame. 2 minggu je. pastu balik jordan balik. semangat baru? ntahlah. vision baru kot ;) btw, soklan yg paling aku benci kat jordan plak, slalunye drebar teksi yg tanye : (diterjemah dari bahse arab) 'ko rase jordan ngan m'sia, mane lagi best?' har har har. slalu mmg aku dapat dose free r time nih. sbb slalu aku tipu diorg. err. padam perkataan slalu tadi. har har har. ape la ade kat jordan nih? dah r. malas aku nak stat. kang ade la yg komen. 'tak sume org jordan tu tak baik', 'kite kene tengok belah positive jugak', bla bla bla. har. ye lah. meh datang sini dulu baru nak cakap camne. personally, aku rase org yg cakap camtu kalau die tak pernah datang idup sendri kat jordan nih, same je macam arab. wat penaakulan sendri tentang something yg die sendiri tak tau btul-btul. do not judge the book by its cover. baik ke, buruk ke. same je. oh ye, aku balik jordan sorg-sorg. takde sape amik. takde sape sambut. padan muke aku

dah panjang aku taip nih. tapi mate tak kuyu lg. nak minum susu, nnti gemuk. kate sorg tuh. umah aku takde susu pon. hahah. so, takleh nak minum susu. takleh nak ngantuk. dah pukul 1 plak. slalu time-time camni la hantu klua. eyh, bukan. slalu tengah malam. kan? hampeh. tetibe meremang plak. sape suruh aku sebut-sebut. dah, tuka topik. herm.. ape ek? kk, dah dpt. har, dah ilang plak. haorgh~! ape nak wat malam nih!! err.. pagi.. jap lagi kol 4 masuk subuh. hampeh la..

k r. aku nak g wat mende len plak. alang-alang dah macam penutup, aku post r entry nih. kang terdelete plak. okies. da~

wassalam...

Monday, April 14, 2008

another pit stop

bismillah..

post kali nih aku cume nk cakap yg blog ni mungkin takkan diupdate lagi dalam mase terdekat. banyak mende jadik kebelakangan nih dn aku rase macam nak benti dulu dari arena penulisan blog nih. mungkin sebab aku kecewa. mungkin sebab aku kecik ati. mungkin jugak sebab aku dah malas lagi nak menyusahkan diri aku sendiri. apepun, aku akhirnya sudah jumpe stesen yg aku patut turun. mungkin ini masenye aku carik kete api yg len. mungkin jugak aku patut sekadar berjalan kaki sahaja.. ape yg dulunye dekat kini wajar berjauhan..

dan dengan lafaz bismillah saye merasmikan proses 'slow mo' blog nih. mungkin akan diupdate, tapi tidak selalu. maaf andai ade yg tag utk update blog..

sekian dulu, wassalam..

Saturday, April 05, 2008

part 2

bismillah..

k, sambung. pastu aku pindah sec 7. no.6, jln kuarza satu 7/9A. bole tahan r besa rumah ni. muat la kitorg satu family. ngan kete lg. tapi kat sini jiran-jiran die tak berape friendly. mungkin aku sendiri yg tak friendly kot. ntah2 sume org sini pikir camtu. patutla tak klua rumah. anyway, kat depan rumah aku ade rumah pkck yaakob. ayub, abg naim, abg fairuzaman, mmg rapat r gak. sbb satu skola kot. nasib baek. kalau tak, ntah aku kenal ke tak family diorg. kadang2 g skola skali [tompang kete]. aku satu batch ngan ayub tu pon. kadang2 membe2 len, ali wan mamud, wan jo, banis, aru, adzim, apis, marwan, aki, sapik, dan lain-lain datang hang out skali. g mapley. g swimming. g konvoi. bestnyee.. pastu kat blakang umah aku ade UiTM. slalu kitorg g mandi kat swimming pool die. kalau ari jumaat, g semayg situ. pastu kat blakang umah aku jugak ade deret kedai-kedai. byknye kedai mamak. slalu situ time malam2 mesti ramai dak2 U lepak situ. tgk bola. racing moto. slalu kalau kat umah tenet tak best, g cc jap kat situ. sejam due. takpon g makan lontong kat rest Lontong Klang. ni sorg ustat aku nyer. famous gak r. sedap pon sedap. pastu dekat2 ngan umah aku tu ade taman tasik shah alam. kalau ade mase, aku bawak adik2 kecik aku men sini. sronok gak r. ade tempat jual ikan situ, die panggil emporium. kedai ni jual ikan secare besar2an. dalam tu siap ade pameran lagi. ikan arapaima gigas pon ade 4-5 ekor. besa-besa ikan die pamerkan kat sini. pastu ade gak wet world sblh emporium tuh. dulu-dulu aku slalu r g. bawak cousin. skang ni jarang sket. bosan + malas. pastu dekat ngan tasik tu ade mesjid negare. lawa gile tak pancing. kadang2 aku ngan membe2 aku wat qiam sini. org kate ade jin. tapi aku tk pernah jumpe pon [mintak la tuh. kang kene btol kang, menyesal]. pastu kalau nk g shopping, sini ade shah alam mall, ade kompleks PKNS, ade Shah Alam City Centre, ade Plaza Alam Sentral, ade gak Jaya Jusco, on the way nak g Klang tuh. kalau mak/abah aku free/ade mega sale, kitorg g r situ, carik baju. sronok r kalau ade org tolong aku beli baju. aku tak suke beli baju sengsorg. tapi disebabkan takde sape nak teman, slalu nye aku tak g pon. kalau mak/abah aku ajak je aku g. tu pon aku tunggu diorg yg cakap, baju ni ok tak? baju tu ok tak? etc. huerm.. ape lg ek.. tu je kot yg aku leh recall skang..

nak cite pasal skola plak. seingat ingatan aku, aku stat kat taski abim [walaupun ade org kate die pernah jumpe aku kat tadika ehsan - tak ingat] kat rumah sec 24 dulu. g skola nek beskal. time nih, aku rase macam pandai sgt. rase macam dah skola menengah wat keje dak skola rendah. aku pon tk tau nape. tapi disebabkan aku cam budak baru situ, aku senyap je r. [kalau tak silap, baju aku time nih kaler len ngan dak2 kat situ. aku tak tau r same ade aku ni dilantik jadik pengawas tanpe aku sedari ke tak. tapi aku pakai baju tu sampai aku masuk skola rendah] time ni g skola nek beskal je. sebab dekat. ade sorg kawan rapat aku time ni. tapi aku tak ingat name die dah..

pastu aku masuk skola rendah. time ni aku kenal zhorif ngan zahir [kalau tak silap name diorg]. rupenye diorg g taski abim skali ngan aku. dok pon dekat je. time ni kene naik bas dah nak g skola. name skola Sekolah Rendah Islam Hira'. pagi-pagi nnti kak mah wat telo separuh masak ngan milo. pastu kene tunggu bas kat padang depan rumah. kadang-kadang kalau bgn lambat, mak/abah kene hantarkan g skola. aku tk ingat result aku time skola rendah, tapi tiap kali, aku mesti dapat klas ngan dak2 pandai. pastu mase skola rendah, macam2 cite pahit manis yg aku lalui. ade skali aku ngan membe aku jalan kaki balik skola. tapi kantoi tgh jalan. pastu ade skali aku jatuh dlm longkang penuh ngan jentik2. air die itam. yek! pastu ade skali aku terpijak paku berkarat time tgh tangkap blalang [aku rase macam dah pernah cite plak] anyway, time skola rendah ni aku macam aktif gak aktiviti ko-kurikulum. aku join silat gayung. join kelab komputer. pastu antare cekgu [mllm/h] yg aku ingat sini mllmh nurmainis [guru klas darjah satu.. kot], mllmh wan nuraziela wan jaafar [cekgu BM darjah 4. pernah kasi kitorg hadiah eskrem yg die wat sendiri], mllmh qamariah [cubit pusat aku time darjah nam, kasi key chain time nak klua skola], PE [mllm yg paling garang yg pernah aku jumpe. tapi bek, sbb aku anak dr fauzan ;) ], ibu [makcik kantin], mllmh aisyah [guru kelas darjah 4 ke 5, tak ingat], mllm sohri [tak brape ingat name die. tapi mllm ni paling sporting yg pernah aku jumpe. die aja KH time darjah 4], dan mllm/h len yang byk lg yg aku dah segan nak jumpe balik sbb dah lame tak jumpe :"> pastu time ni aku jumpe byk kawan baru. ade epi [gengster nih, tu yg aku tak brani wat pasal ngan die. hir hir hir], amir sufian [aku pernah gaduh ngan die], hanif zaim [pernah bukak kedai jual gule2 kat tepi klas], muhammad hazimi [slalu lawan kepung ngan die], nabil [pon jaguh kepung], thaaqib [aku dok sebelah die time darjah 6], usamah K [die nih aku kenal sbb aku kalah ngan die time pertandingan melukis], jabir, wawan, hidir [bulat. hir hir hir], farhan johari, dan lain-lain. oh ye, hasbi pon aku kenal sbb ade skali aku ngan hanif jalan masuk hutan balakang skola, nampak die tgh mancing ikan. gahaha. pastu ade zaid PE. terer silat die nih sbb abah die [PE] cekgu silat time tuh. kadang2 kalau aku balik lmbt sket, aku g beli air bateri kat kedai depan. 20sen je. [air kosong + ais]. kadang2 beli sirap. kadang2 lagi, beli meehun sup. tapi denga cite skang ni skola tu nak pindah sbb kontrak tanah skola tu dah nak abes.. ilangla kenangan aku sekian lame..

pastu aku masuk skola menengah. time f1, skola menengah kat sini lg. asalnye mmg sume kat sini. tapi bile f2, kitorg pindah kat jeram. tu aku cite next post. sepanjang f1 kat sini, tak byk yg berubah. kenal sohaib mansur. rahim khalis. alfi shah. badli. munir. etc. time nih f1 2 klas je. [note : boleh kate sorg pon dak pompuan aku tak kenal time nih. har har har]

k r. aku nak prepare utk pameran kebudayaan esok. nnti ade mase, aku sambung. wassalam..

Sunday, March 30, 2008

flashback [part 1]

bismillah..

post kali ni agak panjang rasenye dan sume pasal most of my memories yg aku tanak lupekan. jadiknye, kalau nak bace, bace. tanak sudah. nnti aku yang nak bace sendiri balik. wek wek :p

aku ingat lagi dulu rumah banglo usang kat kelantan. time tu abah ngan mak keje kat hospital. ade kete volvo. pastu tuka kete perdane. pastu tuka van. WBV 3536. time ni aku tak ingat sangat adik beradik aku berape org, tapi aku rase aku time tu tinggi taya je. aku rindu..

lepas tu aku ingat taman titiwangse. ade sorg membe baik aku yg aku dah tak ingat name die. slalu pegi rumah die main2. ade skali kitorg adik beradik jumpe telo kat tepi rumah. abes kecoh satu rumah aku cakap aku jumpe telo ular. pastu bile aku picit-picit telo tu, rupenye telo siput je. hampeh btol. kadang-kadang naik basikat pusing-pusing keliling taman kat situ. time nih takde dengar lagi kes-kes culik. pastu slalunye mak/abah aku bawak pegi hospital sebab takde org nak jage kat rumah. slalu kat hospital bosan, main dengan labu-labi kat kolam kat hospital tu je. time ni rasenye tak masuk tadika lagi. aku rindu..

kendian pindah kat shah alam, seksyen 24. rumah teres 2 tingkat. corner lot. jalan lobak merah/putih 24/22 ngan 24/21. sini rasenye paling lame skali duduk. masuk taski abim. pastu skola rendah Hira'. pastu skola menengah Hira'. ade skali pindah kat satu taman jugak. tapi rumah besar sket. sini kitorg ade bibik. paling lame yg jage aku kak mah. ade lagi 2-3 org yg lain tuka-tuka. tapi kak mah jugak yg paling best. pastu aku ingat lagi family makcik shimah. ade najid. ade azzam. ade kak aisyah. ade kak naimah. ade zaki. ade solehah. pastu ade family acap. ngan adik die hafiz. ngan adik kecik di 2 org. pernah skali aku balik rumah pagi bute sbb skola ade camping. balik-balik tgk family aku takde kat rumah, balik kampung. ingat nak tunggu sampai pagi. skali denga bunyik anjing GONG! GONG! tros aku lari pegi depan rumah acap, jerit-jerit name die. abes ramai org terbangun. tengok aku dari tingkap rumah. malu, malu. tapi aku takut anjing gigit aku. nanti jadik serigale jadian. pastu ade ibrahim, dok corner lot jugak die nih. pastu ade lukman hakim dawam. pastu ade syafik ghaus. pastu ade family cik eton. ade yasmin. ngan adik die kecik lagi. ade sorg lg membe nih, tak ingat name die. tapi parents die meninggal. kesian die. pastu ade satu rumah kosong. kitorg slalu men-men kat laman rumah ni. men pengsan-pengsan. alaaa, yg korg tarik napas dalam-dalam, pastu tahan. nanti ade sorg akan tekan dade korg, pastu nnti korg pengsan. bile sedar je, korg tengah kejar membe-membe yg len. hak hak. pastu situ aku ade pegi ngaji kat satu rumah ni. dekat je pon. rumah die skarang dah besar. kalau musim puase plak, kitorg rajin tuka-tuka lauk. adik-beradik aku dah ramai. jadiknye senang la nak hantar kat jiran-jiran sekitar tu. pastu blakang tu ade hutan. ade sungai. seberang sungai tu org kate ade rumah magic. kalau sampai rumah tu, nanti ade nenek bagi gelang tangan. bole jadik power rangers. tapi skarang ni hutan tu dah gondol.. pastu kat depan tu ade taman mainan. kadang-kadang kitorg main layang-layang. kadang-kadang main guli. kadang-kadang men tamiya. kadang-kadang lawan digimon. ikut musim. kat padang tu jugaklah aku tunggu bas pagi-pagi. uncle sieww fatt. baya yuran bas takleh lambat. kalau nak naik bas pon takleh lambat. nnti kene tinggal. ade skali family aku sambut birthday aku. tak tau ape mimpi mak/abah aku. tak pernah-pernah plak wat utk adik-adik aku. slalu beli kek pastu makan satu family. kali ni tetibe siap ajak jiran-jiran sume. skali je. lepas tu pon dah tak wat dah. aku pon tak paham lagi sampai skarang. lepas tu sekitar kawasan nih ade banyak tempat tangkap ikan. longkang, parit, sungai, lopak, kolam, dan sebagainye. org kate kalau jual ikan haruan kat cine, diorg baya mahal. buat obat. tapi slalunye ikan-ikan tu mati sblom sempat jual. tak tau pon nak jual kat mane. abah aku pernah beli satu tangki hitam. dalam tu die letak ikan keli banyak-banyak. aku pon tak paham. stok darurat kot. anyway, ade skali tu, ikan-ikan tu pakat mati ramai-ramai. malam tu kitorg kenduri. lepas tu tros terbalikkan tangki tuh, nnti ade jentik-jentik. ade skali mak aku bele ayam serame. kadang-kadang kitorg curik telo die, makan. kadang-ladang kitorg biakan die menetas. ade anak ayam. banyak sangat. tapi sekor-sekor mati sebab tak cukup vaksin. kolam ikan pon ade gak kat rumah aku. bele ikan koi. lepas tu kat laman rumah aku, mak rajin tanam pokok bunge. abah rajin tanam pokok buah. pokok rambutan ade. pokok pisang ade. pokok durian pon ade. tapi kecik je la. abah aku kate nanti kalau dah besar die nak pindahkan kat dusun. time nih mak ngan abah bukak klinik kat area situ jugak. slalu aku naik basikal pegi situ kalau takde keje. ade kedai mamak bole main tikam. ade kedai roti canai kene pegi kalau hari cuti. ade kedai repair kete. ade kedai maca-macam lagi. pastu kat situ gak kadang-kadang ade pasar malam. slalu beli kropok tayar. rindu sangat..

lepas tu pindah seksyen 7.. aiyoh, dah lambat. ade klas. pastu ade boxing. pastu nak men bola tampar lagi. balik lambat kot. sambung len kali la plak. nak cite pasal kampung, pasal skola plak.

sekian dulu, wassalam..